duminică, 10 ianuarie 2010

Pe urmele lui Cornea Brailoiu

     O sa ma credeti un instabil care plecand de la fotografie, descopera frumusetea arhitecturii populare iar apoi cauta urmele unui boier dus de aproape 300 de ani, dar dati-mi voie sa va explic cum s-a intamplat .

   Totul a inceput prin luna decembrie 2009, cand fiind nevoit sa merg in com Melinesti, jud. Dolj si sa astept acolo pe cineva cateva ore, am inceput sa ma interesez dinainte de plecare ce as putea sa vad eu in Melinesti sau in zona limitrofa in acest timp . Desi nu credeam ca am sa gasesc ceva interesant in acest sat de campie, am descoperit cu ajutorul internetului, accesand site-ul monumenteromania.ro,  ca in com Melinesti, sat Negoiesti,  se afla un conac boieresc construit de un anume Cornea Brailoiu in perioada 1695 - 1705 .
     Bucuros ca pot fructifica aceasta iesire, cum am ajuns in Melinesti si mi-am debarcat pasagerii, desi incepuse sa ninga si nu era aproape nimeni pe ulitele satului, am  plecat sa vad conacul. Dupa ce am gasit in sfarsit pe cineva pe drum, care imtai s-a uitat curios la mine ( un ochelarist, cautand  conace prin ninsoare), iar apoi si-a dat cu parerea despre locul situarii imobilului , am ajuns in sfarsit la ansamblul curtii boieresti Cornea Brailoiu, din care a mai ramas conacul si biserica Sf. Voievozi .

     Cele doua cladiri cunt despartite de o ulita, pe sub care trece un tunel de legatura intre conac si biserica, actualmente inpracticabil .
     Initial am crezut ca este vorba de un boier local , dar dupa ce am ajuns in Craiova, am aflat ca ma inselasem, Cornea Brailoiu fiind un  mare Ban al Craiovei in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), titlu la care a ajuns dupa ce a trecut prin mai multe dregatorii .
     Mergand in continuare pe urmel marelui Ban, am descoperit ca cea mai veche casa din Craiova a fost tot a acestuia .
 Aceasta casa construita de Cornea Brailoiu la sf. sec. XVII, este situata in Craiova, str. Paltinis nr. 13 si se afla intr-o stare foarte buna, asta si datorita proprietarilor actuali, care merita felicitati .
   Dupa cum se poate observa din imaginele de mai jos,casa are un beci semiingropat iar la parterul inaltat se afla 5 camere de locuit .Desi aici fusese un intreg ansablu de constructii, la momentul actual nu a ramas decat casa, aceasta fiind in imediata vecinatate a bisericii  Sf. Gheorghe Nou.










  Dupa vizitarea acestor resedinte temporare din Melinesti si Craiova,  nu puteam sa las nevizitat tocmai conacul din cartierul Vadeni, mun. Tg. Jiu, construit tot la cupana dintre secolele XVII si XVIII, acesta constituind domiciliu marelui ban Cornea Brailoiu .
   Desi in acest moment, conacul din Tg. Jiu se afla in restaurare, asteptand fondurile pentru reluarea lucrarilor, cred ca din fotografia pe care i-am facut-o cu schele cu tot se poate forma o parere despre arhitectura acestuia .
   
  Conacul lui Cornea Brailoiu din Tg. Jiu, de altfel cea mai veche constructie civila din municipiu, seamana foarte mult cu cel brancovenesc de la Potlogi, asta poate si datorita faptului ca in baza legaturilor de rudenie dintre cei doi oameni de stat ( Cornea Brailoiu si Constantin Brancoveanu ) acestia ar fi putut folosi aceiasi meseriasi .
  Acest conac are o forma rectangulara simpla, este contruit pe doua niveluri, parter  si etaj, la intrare are un minunat foisor iar pe latura opusa foisorului , la etaj, este  o terasa cu arcade si 4 coloane rasucite  .
    Cu ajutorul marelui mester ceramist  Daniel Ionescu, am putut face rost si de o miniatura a acestui conac . Uitati-o:

       







         Si cum stateam eu uitandu-ma la aceasta bijuterie arhitecturala, mi-nchipuiam cum ar fi fost primavara cand iesind in foisor sau pe terasa din spate, sa bei o cafea buna si sa admiri frumusetea muntilor Valcan, care se vad la orizont:
 

  Si uite-asa am descoperit o parte din ce a mai ramas de pe urma marelui Ban al Craiovei, Cornea Brailoiu.
  In final, am descoperit si portretul marelului Jupan si Ban al Craiovei, acesta fiind pictat pe o fresca in biserica manastirii Tismana .


  Pe curand !

3 comentarii:

  1. bravo! sa tot fie oameni ca dvs!
    va sugerez sa plecati pe urmele lui vasile moanga, a boierilor glogoveni sau a cartienilor. toate sunt in judetul gorj :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos ! Foarte interesant !

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos......si eu ma chinui sa restaurez acest conac din Negoiesti.....Sunt mostenitorul acestuia.

    RăspundețiȘtergere